True Colors

TRUE COLORS

In de eerste jaren van ons leven leren we veel over het leven en over emotionele verbinding met anderen door te ervaren hoe onze ouders of verzorgers voor ons zorgen. En in die eerste levensjaren liggen belangrijke gevoelige perioden waarin de basis van onze behoefte aan plek, (emotionele) voeding, steun, bescherming en begrenzing wordt gelegd.

Als ouders of verzorgers voldoende zorg kunnen dragen voor deze basisbehoeften in onze jonge jaren dan voel je je als kind gezien en gehoord voor wie je bent. Je kunt je welkom voelen in de wereld, je mag zijn wie je bent en je durft jezelf te laten zien.  De ‘kleuren’ die uitstralen wie jij in essentie bent stralen dan helder de buitenwereld in.

Als ouders zelf nog een last bij zich dragen uit hun familiesysteem of hun leven, dan lukt het ze niet voldoende jou in je basisbehoeften te voorzien. Je basisbehoeften worden miskend of onvoldoende vervuld, ook als je ouders verder wel heel liefdevol met je om zijn gegaan. Omdat je als jong kind nog volledig afhankelijk bent van je ouders/verzorgers kun je niet anders dan je aanpassen aan deze omstandigheden en een overleefreactie ontwikkelen. Hierdoor verlies je (een deel van) je zelfgevoel (wie ben ik?).

In je kinderleven vinden er soms ook gebeurtenissen plaats, binnen of buiten het gezin, die voor jou overweldigend zijn geweest. Waarin je je als kind machteloos en hulpeloos hebt gevoeld en er niet voldoende steun, troost of aandacht van ouders of verzorgers (mogelijk) was. Je kunt hierbij denken aan  geweld, misbruik of (emotionele) verwaarlozing, maar ook aan situaties waarin je als kind de aandacht en steun van je ouders nodig had, maar deze niet beschikbaar was omdat de aandacht van ouders bijvoorbeeld vooral gericht was op geldzorgen, op de ‘eigen zaak’ of op de lichamelijke of psychische problemen van zichzelf of een gezinslid. Om jezelf als kind staande te kunnen houden in deze situaties heb je ook een overleefreactie moeten ontwikkelen.

Een overleefreactie kan bestaan uit diverse overleefmechanismen. Overleefmechanismen willen voorkomen dat je nogmaals gekwetst raakt en beschermen je (vaak wat overactief) tegen het voelen van pijnlijke gevoelens. Enkele voorbeelden van overleefmechanismen:

Pleasen, jezelf onzichtbaar maken, heel braaf zijn of juist heel tegendraads, altijd zeggen dat het goed met je gaat, goed moeten presteren van jezelf, door moeten gaan van jezelf terwijl je eigenlijk voelt dat het niet gaat, jezelf ondergeschikt maken aan anderen, jezelf overschreeuwen, teveel gamen/Netflixen, het altijd beter moeten weten, slecht voor jezelf zorgen…

Deze overleefreactie zorgt voor bescherming van je kwetsbaarheid door een beschermend laagje te vormen tussen de je binnenkant en je buitenkant. De werkelijke pijn wordt weggestopt achter deze beschermende laag, verhuld voor jezelf en de buitenwereld.

IMG_6779

Je kunt het je voorstellen als bij een Baboesjka poppetje. Over je mooi gekleurde kern komt een nieuw poppetje. En afhankelijk van hoe je opgroeit en wat je meemaakt in het leven komen er misschien nog wel meer lagen overheen. Zo kom je steeds meer in ‘overleefstand’ te staan. De overleefmechanismen die je hebt ontwikkeld in je jeugd waren toen nodig, maar nu je volwassen bent meestal niet meer. Nu staan ze vaak in de weg om je leven voluit te kunnen leven zoals jij dat wil. Niemand komt overigens volledig ongeschonden door het leven, maar de mate waarin er tekorten zijn ontstaan, is bepalend voor hoe dit je leven nog beïnvloedt op volwassen leeftijd.

De gevolgen van onze overleefmechanismen kunnen ons volwassen leven grondig beïnvloeden zonder dat we weten dat de oorzaak in onze vroege jeugd ligt. De pijn wordt namelijk op (onverwachte) momenten aangeraakt door triggers van buitenaf.  Je voelt je niet gezien op je werk bijvoorbeeld. Of iemand reageert maar niet op je appje. Als dit voor jou gerelateerd is aan de pijn die je draagt (bijvoorbeeld: niet gezien zijn, er niet bij mogen horen) dan zou het zomaar kunnen dat er een reeks negatieve gedachten over jezelf of over de ander omhoog komen. Je reageert dan al snel reactief (direct, veelal de situatie invullend vanuit je eigen perspectief en met veel emotie) in plaats van dat je de situatie ook goed kunt zien vanuit het perspectief van de ander. Hierdoor wordt het lastiger je in vertrouwen te verbinden met anderen. Het zou ook kunnen dat je helemaal stil valt en de onrust die je voelt gaat verdoven door heel hard te werken, teveel of juist te weinig te eten of uren achter social media of Netflix doorbrengt als afleiding. Iedereen heeft zo zijn eigen patronen om zich tegen emotionele pijn te beschermen.

Het goede nieuws is dat je, nu je volwassen bent, zelf wat kunt doen om de tekorten die je hebt opgelopen in je jeugd in te vullen. Daarnaast kun je leren anders om te gaan met lastige gedachten die je belemmeren vooruit te komen. En je kunt leren wat je kunt doen als je niet goed meer bij je gevoel kunt komen of je gevoelens juist groot en overweldigend lijken. Met als resultaat dat je overleefmechanismen minder hard hoeven te werken en je meer gaat leven zoals jij dat zelf graag wilt.

Herstel is dus mogelijk!

IMG_6781

Jaartraining

In de jaartraining gaan we ervaringsgericht, aan de hand van oefeningen en opstellingen, aan de slag met dit herstel. Je leert wat je zelf kunt doen in je helingsproces. Hiermee krijg je tools voor het leven, een helingsproces is immers een levenslange reis.

Je krijgt inzicht in en vaardigheden voor je ‘reparenting’ proces, waarin je leert wat je zelf kunt doen om de gaten in je basisbehoeften te vervullen.

Je leert hoe je anders kunt omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens, zodat deze je niet meer belemmeren of overspoelen.

We gaan op zoek naar de beschermende lagen die - zonder dat je dat wellicht doorhebt - in jouw leven actueel en actief zijn. Je leert hoe deze lagen te (h)erkennen en we gaan deze, waar mogelijk, respectvol ontmantelen, zodat je ware kleuren weer kunnen stralen.

Je krijgt ondersteunende theorie aangereikt rondom basisbehoeften en zelfzorg, (vroegkinderlijk) trauma, triggers en overleefmechanismen, identiteit, loshaken van gedachten, toelaten van gevoelens en richtingaanwijzers vinden voor een fijn leven.

We onderzoeken op een diepe laag wat er nog gezien wil worden en welke helende beweging er mogelijk is in doorgegeven patronen en ballast.

En we gaan aan de slag met het zelf richting geven aan je leven, goed voor jezelf zorgen en het versterken van je authentieke zelf.

In de jaartraining werken we vanuit verschillende invalshoeken en kennisgebieden zoals de holistische psychologie (fysiek, psychisch en spiritueel), het systemisch werk (opstellingen), ACT (Acceptance and Committment therapy), Polyvagaaltheorie, traumawerk (waaronder het werken met interne delen via  IoPT- Identity-oriented Psychotrauma Theory) en de chakra psychologie.

Voor wie?

De jaartraining is passend voor jou, als je het gevoel hebt dat er op dit moment in je leven iets in de weg ligt om je leven voluit te leven en je weet of vermoedt dat dit te maken zou kunnen hebben met je familiesysteem en/of de manier hoe je opgegroeid bent.
Je herkent jezelf dan meestal in één of meer van onderstaande punten:

  • Je hebt het gevoel meer te ‘overleven’ dan te ‘leven’.
  • Je hebt negatieve overtuigingen over jezelf (veel zelfkritiek en/of je bent hard voor jezelf)
  • Je durft ‘jezelf’ niet te zijn
  • Behoeften van anderen gaan vóór die van jezelf
  • Je hebt je niet gezien/gehoord gevoeld in je gezin van herkomst
  • Je hebt te maken gehad met traumatische ervaringen in je jonge jaren
  • Er was en is weinig echte verbinding in je gezin van herkomst.
  • Door omstandigheden was er in je gezin van herkomst:
    • Onvoldoende aandacht voor en/of afstemming op jou, en/of..
    • Weinig of geen ruimte voor gevoelens en emoties, en/of..
    • Onvoldoende onvoorwaardelijke liefde en/of..
    • Een tekort aan steun en/of bescherming en/of..
    • Te weinig ruimte om kind te kunnen zijn

Mocht je twijfelen of deze training voor jou passend is, neem dan gerust contact op om even samen te overleggen.

 

And I’ll see your true colors
Shining through
I see your true colors
And that's why I love you
So don't be afraid to let them show
Your true colors
True colors are beautiful
Like a rainbow

 

Werken aan heling zoals we in de jaartraining doen is een pittige maar ook zeer waardevolle reis. Het vraagt verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en naar binnen durven keren (aankijken, voelen en erkennen) om van daaruit stappen te zetten in je persoonlijke groei.

Een groep?

Sommige deelnemers vinden het in het begin wat spannend om deze processen in een groep aan te gaan, omdat ze ervaren hebben in een groep niet altijd een plek te kunnen vinden en zichzelf te durven zijn. Dit is echter juist een belangrijke reden om wél in een groep dit proces aan te gaan. Als je beschadigd bent geraakt in relaties met anderen, heb je veilige anderen nodig om hierin te helen. In deze groep kun je bijvoorbeeld oefenen met delen hoe het met je gaat, leren te vertrouwen dat je welkom bent met alles wat er is, leren ontvangen van steun en leren er te zijn voor een ander zonder die ander te hoeven redden.
We maken met elkaar een groep waarin je veilig mag zijn wie je bent en waarin je welkom bent met alles wat er is. Zodat je langzaamaan of snel zult voelen hoe fijn het is om gesteund te worden en (h)erkenning te vinden voor je worstelingen met het leven. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Praktisch

De jaartraining bestaat uit twaalf dagen op locatie in Zwijndrecht. Tussen de dagen door kun je individueel en met andere deelnemers aan de slag met het geleerde.

Omdat we in de training met opstellingen werken is het fijn als je al eens een keer kennis hebt gemaakt met representeren. Mocht je nog geen ervaring hebben met opstellingen, dan ben je net zo welkom! Maar neem dan even contact op vóór de training, dan spreken we samen een moment af om je wat meer informatie hierover te geven en om het representeren kort te ervaren.

Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers per groep. De kosten bedragen 1500 euro inclusief btw. Dit bedrag kan in termijnen betaald worden.

We are not capable of healing in isolation. We need other people. We are hurt in relationship and we heal in relationship. Our brain and nervous system are not isolated, but interconnected and social. Out our core, we are social beings who regulate trough connection with others. Being comfortable in your own skin and heaving tools that help you relax is a really big deal, but learning how to feel safe with others is revolutionary.

Dr. Diane Poole Heller.

Data 2024/2025:
14 september, 19 oktober, 16 november, 14 december, 18/19 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 24 mei, 14/15 juni.

Belangstelling?
Heb je behoefte aan meer informatie of een vrijblijvend oriënterend gesprek? Vul dan het contactformulier in