Gezinsopstelling

Soms loop je in de opvoeding van je kind(eren) tegen je grenzen aan. De opvoedtips en trucs heb je al geprobeerd, maar ze werken niet voldoende. Je worstelt met het gedrag van je kind(eren) en/of met je eigen reactie hierop.

Een gezinsopstelling kijkt op een diepere laag naar de oorzaak van gedrag en naar de onderlinge relaties in het gezin. De opstelling gaat voorbij het zichtbare gedrag naar de kern, daar waar het probleem ontstaan is.

Je plek in het dagelijks leven staat in relatie tot je plek in je familie systeem van herkomst. De dynamieken die zijn ontstaan in je familie systeem van herkomst kunnen zorgen voor belemmerende gevoelens, gedragingen en belemmeringen in de verbinding met anderen (bijvoorbeeld je partner en/of je kinderen) in het hier en nu. Vaak ben je je daar helemaal niet bewust van. Als ouders neem je deze dynamieken mee in de opvoeding van je kind.

Fanny-60

Zowel jullie als ouders als jullie kind(eren) kunnen onbedoeld lasten dragen die niet van jezelf zijn en/of nog ‘verstrikt’ (energetisch verbonden) zijn met gebeurtenissen of personen uit je familiesysteem. Dit uit zich door gevoelens en/of gedrag bij jezelf of bij je kind die niet passend lijken bij de huidige situatie. Het lastige is dat dit buiten je bewustzijn om gaat. Kinderen zijn heel gevoelig voor die ‘onderstroom’ en reageren daarop. Ze hebben geen idee wat er aan de hand is, maar voelen ergens onrust en/of dat er iets niet klopt. Dit kunnen ze niet onder woorden brengen en laten door middel van hun gedrag zien dat er iets aan de hand is.

In een gezinsopstelling kan de dynamiek in het gezin en de oorsprong daarvan helder worden en kun je een beweging in gang zetten naar een positieve doorbraak in de relatie met je kind. Tevens geeft de opstelling soms ook direct zicht op praktische oplossingen.

Niet alle problemen met gedrag van kinderen hebben een oorzaak in het familiesysteem. Als kinderen op school bijvoorbeeld bijzonder gedrag laten zien of niet tot hun recht lijken te komen, terwijl daar niet direct een hele duidelijke oorzaak voor lijkt te zijn, dan kan een opstelling waarin de school of de klas een plek krijgt ook heel verhelderend werken.

Voorbeelden van thema’s voor een gezinsopstelling:

Mijn kind is heel bepalend.

Ik word als ouder bang als mijn kind boos wordt.

Mijn kind is bijna altijd boos.

Extreme emoties bij je kind of bij jezelf als ouder in reactie op je kind.

Mijn kind is onderpresteerder.

Er is veel ruzie tussen de kinderen.

We hebben voortdurend strijd met ons kind.

Mijn kind durft geen nieuwe dingen te doen.

Mijn kind heeft faalangst en dat heb ik ook.

Mijn kinderen luisteren niet naar mij.

Onze kinderen wijzen hun vader af.

Mijn kind hangt voortdurend aan mij.

Ik doe hetzelfde als mijn moeder, maar dat wil ik juist niet.

Mijn kind trekt zich helemaal terug in zichzelf.

Voor een gezinsopstelling kun je een individuele afspraak maken. Het is fijn als beide ouders of verzorgers erbij aanwezig kunnen zijn, maar je kunt als ouder ook alleen komen. De kinderen hoeven er niet bij aanwezig te zijn.

Als je vraag over de opvoeding of je gezin gericht is op jouw rol als ouder, dan kun je er ook voor kiezen deze vraag te onderzoeken op een opstellingsdag. Bijvoorbeeld als je heel onzeker bent als ouder of als je bang bent dat je patronen uit je eigen opvoeding herhaalt. Maar als je vraag meer gericht is op het gedrag en/of de relatie met je kind dan werk ik uitsluitend met een individuele afspraak. Twijfel je of je vraag geschikt is voor een opstellingsdag neem dan even contact op.

Meer informatie over hoe een individuele afspraak of opstellingsdag verloopt? Klik dan op de linken hieronder

Als je wilt overleggen over jouw vraag of thema of als je nog vragen hebt over gezinsopstellingen neem dan gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Een individuele afspraak voor een gezinsopstelling duurt ongeveer 2 uur. Je kunt een afspraak maken via het contactformulier.

Aanmelden voor een opstellingsdag kan hier.