Therapie
Ik bied je graag een liefdevolle en veilige bedding, waarin je je gezien voelt en welkom bent met alles wat er is. Een rustpunt om even stil te staan om te reflecteren, te onderzoeken, aan te kijken, te erkennen en te voelen wat er op dit moment in jou aandacht vraagt. En van daaruit ondersteun ik je graag om weer levenskrachtig je pad te kunnen vervolgen.
Therapie, wat kan ik verwachten?
Als je bij mij komt voor therapie, dan gaan we samen op zoek naar de plek in jou waar het ongemakkelijk is, waar het schuurt en waar je eigenlijk van weg zou willen blijven. Om juist daar inzicht te krijgen over het ontstaan van het patroon (van denken en/of doen) dat je zou willen veranderen. En om langzaamaan te kunnen en durven voelen wat je wellicht al heel lang hebt weggestopt. Om vervolgens te onderzoeken wat je anders kunt doen om een vooruit beweging te maken en ook echt in actie te komen in die richting.
In de therapie die ik bied, maak ik gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). ACT helpt je om anders te leren omgaan met de moeilijke gevoelens, emoties, gedachten en ervaringen die je in het hier en nu belemmeren om je leven voluit te leven zoals jij dat graag wilt. En het bied je tools om vervolgens in actie te komen om je leven richting te geven vanuit de persoon die jij wilt zijn, vanuit wat jij belangrijk vindt (kernwaarden).
Naast ACT maak ik ook gebruik van opstellingen. Door middel van opstellingen brengen we situaties in beeld en gaan we naar de oorsprong van de patronen die je wilt veranderen. Opstellingen zorgen voor doorvoelde inzichten en geven toegang tot informatie die je lichaam nog beschikbaar heeft, maar waar je vaak met je bewuste gedachten niet meer bij kunt komen. Vanuit deze inzichten kun je een nieuwe beweging maken. Meer informatie over opstellingen vind je op de overige pagina’s op deze website. Het is geen enkel probleem als je geen ervaring hebt met opstellingen. Het is wel van belang dat je bereid bent om op deze manier samen aan de slag te gaan.
Ik heb me gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten met een vroegkinderlijk trauma. Informatie over vroegkinderlijk trauma vind je hieronder op deze pagina. Weet dat je sowieso welkom bent in mijn praktijk, ook als je je niet herkent in die informatie.
VOOR WIE?
Je bent volwassen (>18), je loopt op dit moment ergens tegenaan in je leven waar je ondersteuning bij wilt én :
- Je bent je ervan bewust dat je bent opgegroeid in een gezin waarin patronen zijn doorgegeven in de verbinding die je nu in de weg zitten om voluit je eigen leven te kunnen leven.
- Je hebt het gevoel dat er op dit moment in jouw leven iets in de weg ligt om het leven voluit te leven en vermoed dat dit te maken zou kunnen hebben met je familiesysteem en/of de manier hoe je opgegroeid bent.
Vroegkinderlijk trauma
Trauma is het gevolg van een ervaring die je draagkracht te boven gaat. In je kinderjaren is je draagkracht nog niet zo groot en kun je snel overweldigd raken. Als je als kind gewenst bent door je ouders, je ouders voldoende op jou zijn afgestemd, je helemaal mag zijn wie je bent en je ouders je steunen en beschermen dan geeft dat een beschermende laag waardoor je minder snel overweldigd zult raken door spannende ervaringen in je jeugd. Je kunt immers terugvallen op een veilig vangnet.
Maar soms is de situatie in het gezin waarin je opgroeit juist de oorzaak van een trauma. Als je, door omstandigheden, bijvoorbeeld niet gewenst was bij je geboorte, er niet onvoorwaardelijk van je gehouden kon worden, de (emotionele) afstemming grotendeels ontbrak en/of je Stijlniet voldoende beschermd of gesteund kon worden, dan wordt je als jong kind overvraagd in je mogelijkheden en ontstaat er trauma. In deze situatie is de kans groter dat er daarnaast ook nog sprake is van diepgaande verwaarlozing, mishandeling en/of misbruik.
Als kind kun je niet anders dan je aanpassen aan de omstandigheden waarin je opgroeit. Je ontwikkelt overleefmechanismen die je op dat moment heel hard nodig hebt. Maar nu je volwassen bent belemmeren die overleefmechanismen je om voluit van het leven te genieten. En vaak heb je er geen idee van dat je een vroegkinderlijk trauma bij je draagt. Je leeft immers al je hele leven zo…
- Je weet niet of dat voor jou zo is maar je herkent je wel in één of meerdere van onderstaande punten:
- Je hebt het gevoel geleefd te worden door verwachtingen van anderen.
- Je hebt geen warme liefdevolle relatie met één of beide ouders/verzorgers (gehad).
- Je hebt je ouders in je jeugd als liefdevol ervaren, maar de relatie voelde ook beklemmend.
- Je hebt een prima jeugd gehad denk je, maar je kunt je eigenlijk niets daarvan meer echt herinneren.
- Je hebt je ouders ervaren als afstandelijk en/of afwezig.
- Je hebt geweld, misbruik en/of verwaarlozing ervaren in je vroege jeugd.
- Er was geen plek voor gevoelens en emoties bij jou thuis.
- Je hebt al jong zelfstandig moeten zijn.
- Je voelt je soms onzichtbaar.
- Je hebt moeite met kiezen.
- Je hebt regelmatig behoefte aan goedkeuring van anderen.
- Je durft je kwetsbaarheid niet te tonen.
- Je doet alles zelf en hebt moeite hulp te vragen.
- Je laat een krachtige buitenkant zien, maar (bijna) niemand weet hoe je je écht voelt.
- Je hebt moeite mensen te vertrouwen.
- Je ervaart vaak angst en terughoudendheid in plaats van vertrouwen.
- Je hebt het gevoel in je jeugd niet gezien en/of gehoord te zijn.
- Je emoties zitten je in de weg.
- Je leeft vanuit je hoofd en voelt eigenlijk maar weinig.
- Je bent meer aan het overleven dan aan het leven.
- Je hebt moeite ruimte in te nemen.
- Grenzen stellen vind je lastig.
- Je bent er helemaal voor een ander, maar vergeet jezelf regelmatig.
- Je voelt je soms of vaak ‘buiten de groep staan’.
- Je hebt weinig zelfvertrouwen.
- Je hebt negatieve overtuigingen over jezelf (‘ik ben niet goed genoeg’ bv.).
- Je bent altijd maar bezig en kan niet ontspannen of je bent juist niet van de bank af te krijgen.
- Niks van dit lijstje, maar je voelt wel een blokkade of ballast.
- Je hebt het gevoel dat je bij mij op de juiste plek bent voor ondersteuning.
Dit lijstje is bedoeld om je een idee te geven wanneer je bij mij op de juiste plek bent voor begeleiding, niet om mensen uit te sluiten. Dus neem gerust contact op, of je nou wel of niet in dit lijstje past. We hebben altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we samen de vraag en de mogelijke begeleiding afstemmen. Mocht ik inschatten dat een andere soort begeleiding beter past, dan geef ik dat altijd aan.
Wil je meer informatie, even overleggen of een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier.
De theoretische en praktische basis voor de begeleiding is afkomstig uit het Systemisch werk, vroegkinderlijk traumawerk (waaronder IoPT- Identity oriented Psychotrauma Theory), intergenerationeel traumawerk, ACT (Acceptance and Committment Therapy), Polyvagaaltheorie, ‘delenwerk’ (Voice dialogue, Internal family systems en IoPT), lichaamsgerichte coaching en de positieve psychologie.